Skip to main content

Restauracja

Nasza restauracja oferuje wczasy odchudzające. Dieta połączona jest z pobytem w naszym hotelu.

Stres, nieregularne posiłki, mała ilość ruchu – to wszystko sprawia, że czujemy się coraz gorzej, a nasze zdrowie upada, dlatego warto powiedzieć dość i wreszcie o siebie zadbać, odpowiedź może stanowić dieta warzywno – owocowa. Nazywana także dietą Marii Dąbrowskiej. Pozwoli ona oczyścić organizm, a w rezultacie poprawi stan naszego zdrowia i przyczyni się do zmniejszonego zapotrzebowania na łykanie tabletek, które bardzo często wpływają negatywnie na nasze zdrowie.

Współczesna cywilizacja wiąże się z ogromną ilością przemian, również jeśli o żywienie chodzi i nie pozostaje to bez wpływu na nasze zdrowie. Żywność utraciła swoją naturalną strukturę i wartość biologiczną, w wyniku zastąpienia żywności zdrowej żywnością przetworzoną. Przetworzenie pozbawiło żywność zdrowego błonnika oraz mikroelementów i witamin. Poddawanie żywności wysokim temperaturom z kolei doprowadziło do zniszczenia enzymów oraz zmian zachodzących w strukturze przestrzennej białek. Następstwem tego procesu jest pojawienie się na niespotykaną skalę chorób cywilizacyjnych. Mowa o nowotworach i miażdżycy. Dieta warzywno-owocowa stanowi rodzaj głodówki leczniczej, która wpływa pozytywnie na organizm, kiedy stosujemy ja jako okresową kurację, dostarcza enzymów mikroelementów, witamin, wpływa pozytywnie na nasze komórki, oczyszcza organizm, wzmacnia go, przywraca równowagę przemian i zdrowie. Po jej zakończeniu należy i zaleca się włączenie do stałej diety warzyw, owoców, ziaren, roślin strączkowych oraz dodatku produktów zwierzęcych.
Pożywienie może być skuteczną metodą leczenia i profilaktyki, ale należy je stosować właściwie.
Dietę taka stosuje się od kilku dni do kilku tygodni, zależy jakie są wskazania dietetyka bądź lekarza. Warto oprzeć nasza dietę na warzywach o niskiej zawartości skrobi, jak marchew, buraki, seler, pietruszka czy rzodkiew, kapusta i kalafior. Można spożywać także niskocukrowe owoce jak jabłka, grejpfruty, cytryny czy jagody. Szczególnie cenne są również zielone, które pochodzą z zielonych pędów roślin. Są bogatym źródłem bioaktywnych składników i posiadają chlorofil.